dimarts, 28 de maig del 2013

VOLKS WAGEN XL 1

El VolksWagen XL 1 va ser vist per primer cop a l'abril de 2002, conduït pel màxim responsable del grup VW en aquell moment, Ferdinand Piëch, a Hamburg, durant la celebració de la reunió anual d'accionistes de la companyia. Llavors l'anomenaven VW L1. 

Piëch s'havia desplaçat  Wolfsburg fins a Hamburg utilitzant només 2,1 litres en 230 km de recorregut, en altres paraules, aquest cotxe utilitzava només 0,89 litres cada 100 km. Llavors Piëch va anunciar que un cotxe amb aquest consum podria ser viable a un preu assequible en menys d'una dècada, i molt pocs el van creure.

L'espera ha durat una mica més, 11 anys, però VW ha conseguit presentar el somni de Piëch, qui no podia ser d'altre manera, va presenciar aquesta presentació en directe. Las primeres 25 unitats del successor L1, el XL1, es van deixar a un grup reduït de periodistes per a que el provessin en el recorregut des de Lucerna fins a Ginebra, de 275 km, el dia anterior de l'obertura del Saló de l'automobilisme de Ginebra. El diari El País va ser un dels convidats.



Aquest cotxe reuneix les últimes tecnologies experimentals conegudes per l'home en una sèrie de disciplines molt variades per posar-les al servei de la reducció del consum.

El més sorprenent de tot és que, malgrat tractar-se d'un laboratori rodant, el XL1 va de meravella, amb una qualitat i funcionament a l'altura del que ofereixen molts utilitaris de la seva mida i també amb una facilitat de conducció a l'abast de tothom. A més, l'altra gran aportació d'aquest cotxe és que molts dels seus avenços s'aniran incorporant en els propers anys als futurs models de sèrie de VW. Per començar, VW ha optimitzat els tres aspectes que més incideixen en el consum d'un automòbil: aerodinàmica, pes i mecànica.


Encara que vist de front i en fotografia el XL1 pot semblar un cotxe normal, no ho és en absolut. Mesura 3,88 metres de llarg, 10 centímetres menys que un VW Polo, i 1,66 d'ample, encara que es va estrenyent per darrere com la cua dels avions. Però tot just s'alça 1,15 metres sobre el sòl, el que significa que és més baix que els superesportius més radicals de Ferrari o Lamborghini. 

Amb l'objectiu de reduir al màxim la resistència aerodinàmica, s'han substituït també els retrovisors exteriors per unes càmeres integrades en les portes que projecten les imatges a dues pantalles situades a la zona superior del panell interior de les portes. El resultat és un CX o coeficient de penetració de tan sols 0,18, rècord mundial absolut en cotxes de producció. L'altra via per aconseguir la màxima eficiència ha estat reduir al mínim el pes. Així, el xassís dóna forma directament a la part central de la carrosseria i està realitzat en una barreja de plàstic i fibra de carboni i porta la pintura aplicada directament sobre la superfície. Però el treball d'alleugeriment afecta totes les peces del cotxe, amb detalls tan significatius com els seients o les barres estabilitzadores, també de fibra de carboni, les llantes i el suport del quadre de comandament de magnesi, els frens de discos ceràmics o les finestretes de plàstic (policarbonat).


El tercer pilar de l'eficiència és la mecànica, formada per un mòdul híbrid endollable (plug-in) situat darrere dels passatgers. La part relativament convencional és el motor turbodièsel (TDI), i només el nom: un bicilíndric de tot just 0.8 litres i 48 CV que en realitat és l'actual 1.6 TDi partit per la meitat i acoblat a un canvi automàtic seqüencial DSG de set marxes. I afegeix un altre motor elèctric de 27 CV amb unes bateries d'ió liti de 5,5 kWh, una quarta part de la capacitat de les que fa servir el nou Renault Zoe. En total rendeix 70 CV (els dos motors no lliuren la potència alhora). Però gràcies a la seva impecable aerodinàmica i a un pes contingut, accelera de 0 a 100 km / h en 12,7 segons i té la velocitat autolimitada a 160 km / h. 

El mòdul híbrid acciona les rodes del darrere i permet recórrer fins a 50 quilòmetres només amb les bateries. Però el millor és el consum homologat: 0,9 litres de mitjana (21 g / km de CO2). I encara resulta una mica enganyós, perquè es refereix als primers 100 quilòmetres-dels quals els 50 inicials es recorren amb les bateries. A la pràctica es pot, perquè pocs conductors superen aquesta xifra en els seus desplaçaments diaris. I en carretera es poden gastar 1,5 litres sense gaire esforç. Per la resta, les bateries es carreguen en 2,5 hores en un endoll normal i l'autonomia total de 450 quilòmetres s'aconsegueix amb un dipòsit de només 10 litres de gasoil. El XL1 només necessita 8,4 CV de potència per mantenir 100 km / h en pla. 

dilluns, 13 de maig del 2013

AUTOMOCIÓ HÍBRIDA

En aquesta presentació oferim una eina al públic a través de la qual, d'una manera senzilla i explícita, entengui quins són els fonaments de l'automoció híbrida, centrant-nos sobretot en la comprensió del seu sistema.

dimarts, 9 d’abril del 2013

GLOSSARI

Aquest glossari conté una selecció de paraules estrictament relacionades amb el món de l'automobilisme que poden ajudar a la correcta comprensió de tots els conceptes del bloc.


dilluns, 8 d’abril del 2013

NOTICIA: L'ELECTRIFICACIÓ S'ACCELERA

La 83ª edició del Saló de l'Automòbil de Ginebra es va celebrar entre els dias 5 i 17 de març. Aquest saló és el més important celebrat anualment a Europa i és l'espai de presentació de totes les novetats del sector.

L'edició d'enguany constata altre cop el procés d'electrificació de l'automobilisme tot i que aquest és lent degut a l'efecte de la crisi econòmica. Molts experts apunten però, que aquest procés ja és imparable i durarà poc més d'una dècada, en la que seguiran convivint els automòbils de combustibles fòssils i de piles.

El que ha deixat molt clar el saló és que ha arribat l'impuls definitiu dels híbrids endollables, però que aquests no deixen de ser la tecnlogia elèctrica de transició. El més curiós de tot és que la tecnologia híbrida ideada per a reduir les emissions de gassos contaminants a l'atmosfera, ara també és aprofitada per augmentar les prestacions de tot terrenys i super esportius (sobretot reduïr el consum de combustible).

dimarts, 2 d’abril del 2013

PRESENTACIÓ

Automoció Sostenible és un blog que neix de la preocupació, de dos alumnes de Batxillerat de La Salle Bonanova de Barcelona, ocasionada pels problemes medioambientals deguts a la generalització, durant la segona meitat del segle XX, d'un model de transport urbà basat en el cotxe particular.

Entre els inconvenients d'aquest model destaquen: la contaminació de l'aire, el consum excessiu d'energia i els efectes sobre la salut de la població. I són precisament aquests problemes que han provocat una voluntat col·lectiva, incloent-ne la nostra,  per trobar alternatives que ajudin a reduir aquests efectes negatius del model o idear-ne un de nou. Aquestes alternatives són les que pretenem exposar a través d'aquesta eina de treball que permet informar a tothom que hi pugui estar interessat.

No oblidem que el transport a Espanya representa la quarta part de les emissions de gasssos hivernacle i el 36% del consum d'energia total. Anime-vos a seguir-nos, som les persones qui tenim el poder de canviar les coses, no us decepcionarem!